UitjesBureau.nl Vebon

Terschellinger Jutkamp

Terschellinger Jutkamp

Terschellinger Jutkamp

Deze veelzijdige activiteit biedt u een middag vol avontuur en ontdekkingen. U maakt op een speelse manier kennis met de historische en hedendaagse gebruiken op het eiland. De cultuur van Terschelling en haar bewoners komt tot uiting in de verschillende programma onderdelen. Fysieke inspanning, samenwerking en competitie daar waar het strand, de zee en de duinen het decor vormen.

Jutten
Harde wind en opkomend water dwingen de echte eilander jutter naar het Noordzeestrand. Er is immers altijd wat te jutten. Eind 19e eeuw spoelde op Terschelling een inmiddels beroemd vat aan: Het cranberry vat. Bij dit onderdeel gaat u zelf als jutter aan de slag met ‘aangespoeld waar’.

Navigeren
Het licht van de Brandaris, de oudste vuurtoren van Nederland, helpt zeelieden al meer dan vierhonderd jaar hun weg te zoeken in de soms verraderlijke wateren. Bij schipbreuk en stranding probeerden de jutters zoveel mogelijk goederen in handen te krijgen. Ze begroeven het in het zand om deze ’s nachts in het geheim mee naar huis te nemen. Nu is het uw beurt verborgen tekens naar de oppervlakte te brengen!

Trots
O, Schylge myn lântse, wat hab ik dy jeaf. Al wa dy net priizet, dy fynt my toch deaf. Het bos, de duinen, het strand, de zee, de polders, de dorpen en haar geschiedenis, de bewoners zijn trots op hun eiland. Hierbij hoort een opdracht die in het geheim moet worden opgelost; laat de tegenpartij niet profiteren van uw eiland-kennis!

Zeevaart
Wanneer vroeger, je ouders geen boerderij of winkel hadden, koos je voor de zeevaart. Het werken op zee, de grote vaart, visserij, zeilvaart, baggeren, booreilanden, alle takken zijn vertegenwoordigd. Gestimuleerd door traditie en de hogere zeevaartschool. Bij dit onderdeel staan coördinatie en behendigheid voorop. De groep die als eerste alle verbindingen met een tros heeft gerealiseerd mag de klus hebben.

Jacht
In tijden van schaarste bood de jacht een goede bron van voedselvoorziening. Veel boeren ‘om oost’ dreven naast hun boerderij een eendenkooi. Ook het wad, met voldoende vis en de duinen vol konijnen waren een welkome voedselbron. U krijgt nu de kans om voor even een echte stroper te zijn en op authentieke wijze de jacht te beoefenen.

Schipbreuk
Nog steeds zijn sommige schepen niet bestand tegen het natuurgeweld van wind en golven. Omdat er in vroeger tijden geregeld drenkelingen aanspoelden werd aan de oostkant van het eiland een drenkelingenhuisje geplaatst waar zij konden schuilen en wachten op hulp. Welk team lukt het als eerste een ‘drenkeling’ uit het water te halen en de sjouw te bouwen en te hijsen.

Prijs details op aanvraag
Aantal personen  vanaf 20 personen
Tijdsduur   4 uur

Momenteel zijn er geen klantenbeoordelingen

Terschellinger Jutkamp 0.00 out of 10 based on 0 ratings. 0 user reviews.

Laat hier uw beoordeling van dit uitje achter:

Kwaliteit
Naam: 
Reactie: 
8+11=